Luciansin's Blog

Lumea din jurul meu

Dacă rămânem uniţi vom învinge, dragi români!

Începând cu Evul Mediu, România s-a aflat la confluenţa a trei mari puteri: Ungaria, Rusia şi Imperiul Otoman. Oricât de mult ar fi încercat aceste trei mari puteri să-şi împartă între ele această oază de origine latină, nu au reuşit. Ungaria a ocupat Ardealul odată cu venirea lui Ştefan din pusta mongolă, Ţara Românească a fost sub dominaţie otomană ani de-a rândul, iar Moldova a fost vasală polonezilor şi apoi ruşilor. Cu toate astea românii nu s-au pierdut printre popoarele care i-au stăpânit atâtea zeci de ani, ci şi-au păstrat limba, portul şi tradiţia peste timp. Întotdeauna m-am întrebat ce i-a făcut pe români să nu se piardă în neant şi cred că răspunsul e credinţa şi dragostea de neam şi limbă. Românii au fost un popor care a suferit ani de-a rândul pentru că ştia că “dincolo de noapte e zi”, că o să vină şi vremuri mai bune. Prin 1600 a venit şi prima unire a principatelor române sub Mihai Viteazul şi chiar dacă a durat doar un an, acest lucru a dat mare speranţă românilor că într-o bună zi vor fi din nou o singură simţire. Şi poporul român a aşteptat şi a aşteptat … zeci…, apoi sute de ani (peste 3 sute de ani)… şi… într-un final… a venit şi marea unire din 1918 când ţara a fost numită “România dodoloaţă”.

Bineînţeles că în fiecare principat în parte au rămas unele reminiscenţe ale ocupaţiei străine, dar acum avem un singur neam şi o singură ţară. Astfel Ardealul fiind mai la vest şi având în trecut legături directe cu Imperiul Astro-Ungar pare a fi o civilizaţie mai avansată, mai occidentală. Moldova fiind mai la est şi datorită influenţelor slave şi bizantine, acolo oamenii sunt mai credincioşi şi din această cauză au construit atâtea mănăstiri unicate în lume, iar de ceva vreme încoace Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române provine din această parte a ţării. Iar Ţara Românească fiind mai la sud are influenţe balcanice şi fanariote şi acolo avem capitala ţării şi toţi cei care ne conduc, buni sau răi aşa cum sunt. Fiecare regiune are calităţile sale şi defectele sale.

Fiecare din cele 3 regiuni are dialectul ei: ardelan, moldovean, oltean. Însă asta nu înseamnă că nu vorbim aceeaşi limba.

Fiecare regiune are şi folclorul său specific. Asfel Ardealul l-a dat pe Nicolae Furdui-Iancu şi Veta Biriş, Moldova pe Sofia Vicoveanca şi Mioara Velicu, iar Oltenia pe Tudor Gheorghe şi Maria Dragomiroiu. Toţi sunt la fel de valoroşi.

Fiecare dintre noi are trăsăturile lui de caracter. Asfel de ardelean se spune că e lent, de moldovean că e iute, iar de oltean că e descurcăreţ. Asta nu înseamnă că nu pot trăi împreună, deoarece mai presus de aceste diferenţe există lucruri care-i unesc pe vecie: credinţa, limba, ospitalitatea, toleranţa faţă de alte naţionalităţi, răbdarea, inventivitatea, hărnicia, bunul simţ, modestia.

Merită să fim uniţi acum şi în viitor pentru că “unde-i unul nu-i putere, la nevoi şi la durere”, dar “unde-s doi puterea creşte” şi foarte important “duşmanul nu sporeşte”. Ţara aceasta de-a lungul veacurilor a avut mulţi duşmani şi încă mai are, dar rămânând uniţi vom învinge orice greutate care se va abate asupra ei şi a noastră implicit.

Fiţi mândri că sunteţi români, că aparţineţi unui neam care a supavieţuit atâtor încercări! Fiţi mândri că azi nu vorbiţi nici ungureşte, nici ruseşte, nici turceşte, ci puteţi vorbi în voie limba străbunilor noştri! Fiţi mândri că aveţi un drapel pe care strămoşii l-au pătat cu sângele lor pentru ca noi să trăim azi într-o ţară liberă! Fiţi mândri că aţi fost creştinaţi încă din primele secole creştine de Sfântul Apostol Andrei Cel întâi chemat, iar străbunii noştri n-au renunţat la această credinţă! Fiţi mândri că vă trageţi din poporul dac şi poporul roman! Fiţi mândri că poporul acesta e o barcă latină într-o mare străină care dacă nu s-a scufundat până acum, după atâtea furtuni, n-o să se scufunde nici de acum încolo, oricâte crize economice şi mondiale ar veni peste el! Românii au trecut prin greutăţi mult mai mari de-a lungul veacurilor din care au ieşit învingători şi vom rămâne mereu învingători atâta timp cât vom rămâne UNIŢI!

Cum zice şi cântecul: “Doamne ocroteşte-i pe români!” Nu pe ardeleni, nu pe moldoveni, nu pe olteni, ci pe ROMÂNI. Dezbinaţi nu suntem nimic, dar uniţi suntem o forţă de temut!

 

Anunțuri

Decembrie 1, 2010 - Posted by | România

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: